Сьогодні хотілося б поговорити про те, як можна на практиці реалізувати ідею бізнесу у вигляді цеху по солінню риби. Тим більше як на мене, то якщо просто розглянути та порівняти, та провести аналогією з низкою інших виробничих ідей малого бізнесу, то саме ця представляє собою велику перспективу як ідея для підприємців-початківців з нуля.
Знову повертатися до опису ідеї не бачу великого сенсу, так що просто визначаємося, що ми хочемо відкрити цех із соління риби та замислились над тим, що для цього потрібно і яке обладнання для бізнесу знадобитися?
Перше та швидше за все найголовніше, це отримати консультацію в СЕС та з їх «допомогою» розробити, хоча більш оптимально купити готові ТУ по солінню тих сортів риби які збираєтеся виробляти в цеху.
Хоча звичайно існують певні ГОСТи з соління, але є одне невелике, але важливе але, яке власне робить не дуже привабливим використання затверджених нормативів, при цьому і в тому та в іншому випадку бізнес починається з нуля з застосуванням однакового обладнання.
Багато в чому соління риби це своє рідна гра, кожен раз необхідно точно дотримуватися балансу між необхідно (для виробництва якісної продукції) та хочеться (максимальний прибуток). Але необхідно шукати золоту середину, це б то виробляти і якісну продукції та максимально зменшувати собівартість продукції.
Тобто сіль різних виробників має різну солоність, як результат її кількість повинна бути в кожному конкретному випадку своя, далі та ж риба різних уловів (говоримо про різний часу вилову) має різну структуру (восени і взимку-жирніше, влітку – присніша) таке інше.
Як результат, маючи одне і те ж обладнання для бізнесу, плюс один і той же рецепт на виході отримуємо абсолютно різну рибу, за смаковими показниками. Звичайно, іноді вона буває вдалою, але іноді м’яко скажемо, не підійде покупцю і це веде до втрати репутації з усіма наслідками.
З іншого боку якщо ви починаєте виробництво все-таки по ГОСТам і раптом нагряне перевірка, а Ви під корегували рецептуру самостійно, то можуть виникнути проблеми. Як висновок оптимальним варіантом буде реєстрація власних ТУ власної розробки, може більш накладно в плані грошей, зате забезпечити надійне прикриття Вашого бізнесу і в такому випадку причепити ярлик «нелегальний» цех буде вкрай проблематично.
Друге, звичайно, це приміщення, до приміщення для цеху з соління необхідно висунути три основні критерії:
– Приміщення має відповідати вимоги СЕС в частині обробки стін так інше. Взагалі якщо, запускати цех по солінню то заздалегідь знайдіть «добрих» знайомих в місцевій СЕС це значно полегшить життя. При цьому я не має на увазі дачу хабарів за відкриття бог знає що, а має на увазі саме якісну підтримку в плані як це все правильно зробити, щоб заздалегідь себе підстрахувати.
Треба зажди пам’ятати, що скупий платить двічі.
Також в приміщенні обов’язкова наявність проточної води та каналізації. І не важливо, яке обладнання Ви використовуєте для свого бізнесу або покупне або саморобне – вода це життєво важливий компонент як власне і каналізація.
– Приміщення повинно мати як мінімум одну велику залу в якій можна буде розмістити все обладнання для Вашого бізнесу з нуля зайнятому в основному технологічному циклі.
– Приміщення має знаходитися за територією міста, бажано подалі від «чужого» ока, це значно спростити весь процес Вашої роботи. Напевно вже на протязі першого чи другого місяця всі «зацікавлені» служби будуть точно знати де знаходиться цех по солінню, але ж «чужинці» раптово не нагрянуть.
Третє це саме устаткування для бізнесу по солінню риби, в нехитрий перелік такого устаткування входить:
Два холодильника, при цьому ємність вибираємо виходячи з планованих обсягів продукції. Один використовуємо для сировини, один для готової продукції. Варіантів придбання такого обладнання кілька, можна купити готові промислові пристрої, але задоволення це як мінімум дуже дороге.
Як більш дешевий і головне реальний варіант це придбання або морських контейнерів рефрижераторів, або ж придбання автомобільних рефрижераторів та налаштування їх на електрику від мережі. Як самі розумієте і ті, й інші б / у, такий підхід як мінімум зменшить витрати на організацію цеху в половину.
Для розморожування риби купуємо або робимо самостійно ванни та стелажі. Відразу хочу відзначити стелажів потрібно не багато, вся справа в самій технології розморожування.
Якщо розморожувати на стелажах, то навіть коли рибу обмотують плівкою, вона однаково втрачає вагу, а ось при розморожуванні у ванних самі розумієте, вага практично не втрачається, воді збігати просто не має куди.
Що можливо додати, якщо ванни для розморожування робити самостійно, то бажано передбачити невеликі циркуляційні насоси, якщо забезпечити циркуляцію в розморожу вальній ванні, то процес скорочується на 30%;
Мийні ванни, тут все залежить від розмірів приміщення і обсягів продукції, оптимально робити самостійно;
Технологічні столи для обробки риби, за великим рахунком столи потрібні в будь-якому випадку для зручності роботи, купуємо з нержавіючої сталі і бажано б / у;
Засолювальні ванни, власне самі ванни нічим особливим не відрізняються від перших двох видів, але є один нюанс. Якщо купувати у виробника обладнання то Вам запропонують не просто ванні, а з комплектом додаткового обладнання яке, власне готує сам розсіл або як більш правильно говорити тузлук;
Набір ножів і обробних дощок, кольчужні рукавички і фартухи, ваги.
Ну і ще додатковий інвентар зокрема ті ж відра для розфасовки соленою риби.
Як бачимо нічого дуже складного що вимагає якихось надскладних агрегатів не має, звичайно, є невеликі особливості або технологічні хитрощі, але це присутнє в будь-якому бізнесі на Україні.
Звичайно я можу погодитися, що просто говорити про технологічний цикл та обладнання і втілювати таку бізнес ідеї для бізнесу в житті це різні речі, але давайте будемо реалістами, невже я хоча б раз сказав що власний бізнес це легко.
Так можливо говорив, що просто, але легко не буває, але знову-таки якщо бути об’єктивним, то хіба легко стати професіоналом і домогтися поваги співробітників, будучи найманим працівником????
І на останок це звичайно реалізація виробленої риби, тут я бачу два оптимальних шляхи, перший це налагодження власної реалізації через ринки, якщо ви організували свій цех то досить легко організуєте кілька лотків на ринках та другий розгортання оптової торгівлі.
Що стосується останнього, то зараз в більшості проектів взяли на озброєння схеми просування через торгових представників – тобто, робітники мають відсоток і самостійно продають товар.
Залучення таких каналів себе окупає дуже швидко і повірте мені молоді і заповзятливі торговці від бога влізуть в такі «дірки», про які Ви могли і не чути. Ну і звичайно стандартний варіант самому об’їхати магазини та укладати договори.
Як заробити гроші граючи в ігри