У сучасному світі видів бізнесу безліч. Кожен займає свою нішу, щоб піднести суспільству щось корисне і, відповідно, заробити на цьому копійчину. Тому вже не новинкою у харчовій галузі є заклади громадського харчування – піцерії.
Ось і розглянемо крок за кроком, як відкрити піцерію.
Спочатку нам необхідно укласти договір із СЕС, оскільки це їжа, і вона має бути приготована зі свіжих продуктів, у певному приміщенні та спеціальному посуді.
Саме цим і займається це підприємство. До нормативів можна віднести фарбування стін приміщення водоемульсійною фарбою, так як вона не токсична за своєю структурою і не отруює продукти, обов’язкова наявність води холодної та гарячої, каналізації та системи вентиляцій, оснащених витяжками.
Приміщення, в якому готується піца, має бути оброблене спеціальними засобами для дезінфекції та утримуватись в ідеальній чистоті.
Також необхідно звернути увагу на час роботи закладу, він не повинен перевищувати встановлених норм з 8 або 9 години ранку і до 23 години вечора, оскільки шумом від виробництва та відвідувачів можна доставляти дискомфорт мешканцям сусідніх будинків і в пізній час перешкоджати їхньому відпочинку.
Площа приміщення залежить від бажаної кількості відвідувачів, яких Ви захочете прийняти та нагодувати одночасно, і вони почували себе комфортно, а не притиралися спинами один до одного. Орієнтовна площа має становити близько 200 – 250 м2, з урахуванням того, що третину від цього займатиме робоча зона (кухня, стійка прийняття замовлень, туалети тощо).
Обов’язково має бути відкритий майданчик, де можна відпочити спекотним днем, а також зал у приміщенні, в якому можна зігрітися взимку.
Слід так само зробити розмежування з приводу куріння населення, тому що добру половину клієнтів будуть представляти діти до 12 – 15 років, а їм дихати димом зовсім нема чого. Отже, визначившись із приміщенням, розглянемо робоче обладнання та посуд.
Залежно від того, скільки видів піци Ви маєте намір представляти, залежить вибір холодильного обладнання. Якщо приготування обмежуватиметься лише овочевою їжею, то холодильників вистачить і двох, а якщо будуть використовуватись морепродукти, м’ясо, птиця, риба тощо, то не менше 4-х, оскільки за нормами СЕС овочі, м’ясо, птиця та морепродукти повинні зберігатися у різних камерах.
Тару для зберігання необхідно використовувати пластикову, оскільки вона не окислюється і не завдає шкоди продуктам, на відміну від алюмінієвої, а досить дорога нержавіюча. Скляний посуд у виробництві використовувати категорично заборонено.
Основи для піци, які називають кресами, можна замовляти на хлібокомбінатах і обмежитися власним випуском. Їх кількість та діаметр так само залежить від бажаної кількості відвідувачів та їх запитів. Для підготовки начинки можна використовувати спеціальні подрібнювачі продуктів та для економії коштів – вручну. М’ясо, птиця та сирі продукти перед додаванням проходять термічну обробку, а потім лише вирушають на заготівлю. Після всього цього шляху заготовка відправляється або в морозилку або в піч. Останні бувають ярусними та конвеєрними, які використовуються у промислових масштабах.
Традиційним же італійським способом випікання вважається піч на дровах, у якій справжня піца виходить хрусткою, злегка засмаженою та ароматною.
Розглянувши технічну частину виробництва, перейдемо до кадрів. Для невеликого закладу вистачить 2-х офіціантів, кухаря та касира, тоді як для великої піцерії необхідно як мінімум у 4, а то й у 5 разів більше працівників. Власне вони і змушують працювати все обладнання і роблять Ваш бізнес прибутковим.
Як відкрити приватну базу відпочинку